Mulle tuntuu nää lauantaiaamuhetket olevan hyvää aikaa kirjotella. Aamuvirkkuna olen ollut jo seitsemästä saakka  ylhäällä.

Jatkan vielä tota ajatusta laihdutuskuurista....ja siitä miksi tämä "pusseilla painonpudottaminen" tuntuu ainakin omalta osaltani niin hyvältä.  Minulla ei ole viiden viikon aikana ollut minkäänlaisia mielitekoja- ja haluja(himoja) ruuan suhteen. Itselleni se on aika visainen ajatus - miksi ?. 

Onko syynä ns. osanutraus eli sallin itselleni tehdä lounaalla halujeni mukaisisa valintoja - jopa niin että jos valitsen keiton syön myös leipää jonka päälle laitan levitettä sekä runsaasti salaattia. Sen myönnä että usein aamupäivisin katson tarkkaan mitä lounasruokavaihtoehtoja on ja huomaan myös ajattelevani että ihana päästä kohta syömään. Hillitseekö tuo "myönnytys" suuremmilta mieliteolta?

Toinen asia on se että sallin itselleni "repsahdukset".  Esimerkiksi myslipatukan kun energia tuntuu olevan vähissä. Fitness-patukassa on vain 89 kcal ja jo puolikkaalla taituu myös se mieliteko jos haluaa kahvin kanssa jotain makeaa. Patukoita mulla on jemmassa työpöydön laatikossa ja olkalaukussa. Sallin myös itselleni repsahdukset esim. oluelle tai syömään menon ja kahvileipää jos sosiaalinen tilanne niin vaatii. Vaikka puhun ja olen tänne blogiin kirjannut että ne ovat "repsahduksia" tosiasiallisesti ne ovat tietoisia valintoja. Niiden kirjaamisen merkitys on enemmänkin se että itselleni muodostuu käsitys missä määrin voin niitä itselle sallia.

Mitkä ovat niitä mielihaluja ja -himoja joita olen pystynyt hallitsemaan:

1. Juustovoileivät - mikä onkaan ihanampaa kuin Sinuhen-ruisnapit ja Gouda-juusto. Toki lähes kaikki muutkin juustot maistuvat - HYVILTÄ

2. Jäätelö - kesällä totuttauduin syömään Kingis Light-jäätelöpuikkoja eli jätin muut rasvaisemmat ja suklaisemmat pakastealtaaseen (mangnumit, megat ja maksit). Nyt en muista milloin olisin syönyt jäätelöä viimeksi. Ja toisaalta tuo miesystävä on kyllä yhtä kova jäätelön ystävä eli litran paketista ainakin se toinen puolisko pelastautuu minulta hänen suuhunsa.

3. Alkoholi - se käyttämistä kaikissa muodoissa olen vähentänyt viimeisen vuoden aikana. Ns. alkoholin käytön sesonkiaikaan kesälläkin se käyttäminen ole suhteellisen vähäistä eli lomalla 1-2 kertaa viikossa 1-2 olutta tai kuivaa siideriä. Muuna aikana ja nyt juon alkoholia 1-3 kertaa kuukaudessa ja tuon 1-2 olutta/siideriä/viinilasillista kerrallaan.  Mulla ei myöskään liity sen käyttämiseen minkäänlaista sosiaalista painetta eli vaikka muut käyttävät alkoholia itse voi pysyä selvinpäin. Miksi kirjoitan tästä alkoholista näin paljon - koska aiemmin, ja jo vuosia, käytin alkoholia säännöllisesti useita kertoja viikossa, toki pieniä määriä. Palkitsin itseni monasti 1-2 oluella:  perjantaina töiden jälkeen,  viikolla saunan tai lenkin jälkeen tai kun tulin koko illan kestäneestä harrastuksesta. Meillä oli myös tapana laitaa lauantaina alkuillasta hyvää ruokaa ja viinihän siihen kuului. Vaikka missään tilanteessa  en käyttänyt alkoholia "humalahakuisesti" kauhistuin käyttämistäni viikko- ja kuukausiannoksista ja vaivihkaa juurtunutta tapaa käyttää alkoholia. En edes ajattele kuinka paljon kaloreita olen alkoholin muodossa kaatanut kurkusta alas. Nykyään alkoholi liittyy enemmänkin erityistilanteisiin. Hämmästyin itsekin kuinka "helposti" pystyin muuttamaan tottumustani.

4. Pakastepizzat - Mozzarella-kiviuunipizza ja Kinkku-Rucola. NAM NAM. Helppo ruoka pääosan ajasta yksinasuvalle. Töiden jälkeen tai jos kotiintulo on mennyt myöhäisemmäksi niin iltapalana.

5. Ballerina-keksit - kuten jo aiemmista mielihaluista voi päätellä, heikkouteni on aina ollut enemmänkin ruoka ja alkoholi kun makea ja makeiset. Karkista silloin tällöin himoan lakritsaa, en juuri muuta (en edes suklaata). Ns. perinteisen Ballerina-keksit (ei siis markkinoille tulleet muut makuvaihtoehdot vaan ainoa ja oikeat) on kuitenkin heikkouteni kesällä ja mökillä. Ei siis täällä kaupungissa, tänne en niitä osta.  Harmi kun nykyään sisaren lapset ovat niin isoja etteivät juuri ole mökillä.  Aiemmin pelastautui sillä että kun avasi paketin, otti 1-2 keksiä kahvin kanssa. tiesi että parin tunnin päästä paketti oli tyhjä. Nykyään se on kaapissa houkutuksena pidempää ja viimeistään illalla telkkaria katsoassa keksihirmu murustaa sen yksi toisensa jälkeen suuhun ja sohvalle.

Eli silloin kun siirrytään tästä turvallisesta ja kontrolloidusta "pussikuurista" painohallintavaiheeseen kohtaan nuo mielihalut ja - himot.  Niiden hallitseminen oikeassa suhteessa lienee keino säilyttää saavutetut tulokset. Millekään totaalikieltäymisen linjalle en lähde.

Hyvä juttu muuten, ainakin itselle,  ettei tässä kirjoittaessakaan tullut minkäänlaista halua noihin. Täälle päivälle teen broilerikeittoa jota syönen molempina päivän lounalla, muutoin nutraan, lisäkkeenä mahdollisesti rahkaa....

HYVÄÄ VIIKONLOPPUA KAIKILLE.

VAIKKA TÄNÄÄN AINAKIN TÄÄLLÄ SATAA, HUOMENNA PAISTAA AURINKO